menu
person
Використовуються технології uCoz

10:17
У Чумацькому Шляху виявили гігантські "вихлопні труби"

У Чумацькому Шляху виявили гігантські вихлопні труби

Надмасивна чорна діра в центрі галактики викидає надлишки енергії. В цілому, знайдені два вихлопні канали.

Група астрономів виявила в галактиці Чумацький Шлях два вихлопні канали, які знаходяться на відстані у 28 тисяч світлових років від Землі. З їх допомогою викидаються надлишки енергії, які дають життя іншим зіркам. Про це пише Phys.org.

"Ми припускаємо, що вони є вихлопними отворами для всієї енергії, що виділяється в центрі галактики", - зазначив Марк Морріс, професор астрономії та астрофізики в Каліфорнійському університеті.

Усі галактики є гігантськими зоретворними фабриками, але їхня продуктивність може варіюватися в широких межах - від однієї галактики до іншої і навіть протягом життя кожної з галактик.

Одним з механізмів регулювання швидкості утворення зірок є джерело матерії та енергії. І чорна діра, яку сховано в центрі галактики, відіграє в цьому не останню роль.

"Зореутворення визначає характер галактики. І це те, що нас хвилює, тому що зірки виробляють важкі елементи, з яких зроблені планети - і життя", - зазначив учений.

Щоб краще зрозуміти, що відбувається з цим відтоком енергії, Морріс і його колеги направили супутник XMM-Newton Європейського космічного агентства, який реєструє космічне рентгенівське випромінювання, до центру Чумацького шляху.

У результаті дослідники виявили два потоки рентгенівських променів - димові труби центру галактики - у їхній тяглості в протилежних напрямках від центрального вузла галактики. Кожен шлейф починається в межах 160 світлових років від надмасивної чорної діри і охоплює понад 500 світлових років.

З'єднуються "вихлопні труби" в районі Пузирів Фермі, розташованих над і під центром галактики. Здогадувано вони працюють як канали подачі високошвидкісних частинок.

Це дослідження дозволяє зрозуміти причину формування зірок одними галактиками і відсутність такого процесу в інших.

Переглядів: 137 | Додав: DGolub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Підтримка

Сайт був створений учнем Олександрівської ЗШ №1 КЗ "Олександрівське НВО №1" Голубом Денисом.
Керівник роботи: Дахно Людмила Олександрівна.
Використовуються технології uCoz.

Про сайт

© Астрогалактика - сайт про космос! Щодня ми опубліковуємо новини про космос, які присутні на теперішній день. Сайт містить гороскоп на кожен місяц (кожного місяця він оновлюється). Сайт містить посилання, для тих, хто цікавиться космосом! Сайт був створений 23 січня 2019 року.