menu
person
Використовуються технології uCoz

23:49
Астрономи знайшли нову планету, яка у 13 разів більша за Юпітер

Фахівці знайшли ще одиного газового гіганта - фото 1

Серед тисячі відкритих екзопланет є ті, які знайдені у подвійних системах. А недавно астрономи з Федерального університету Ріо-Гранде-до-Норте виявили першу таку планету у старій подвійній системі, одна з зірок якої вже проеволюціонувала і "померла", перетворившись у тьмяного білого карлика.

Автори відстежили зміни в періодах перетворення пари зірок системи KIC 10544976 в сузір'ї Лебедя. Для цього вони скористалися даними наземних обсерваторій, а також космічного телескопа Kepler, які вели безперервні спостереження за KIC 10544976 з 2005 по 2017 рік. Великий масив зібраних даних дозволив врахувати різні фактори, що впливають на обертання учасників подвійної системи, включаючи зміни магнітної активності та температури її зірок.

Нова планета у 13 разів більша за Юпітер - фото 320036

Показано, що KIC 10544976 містить дві старі зірки – червоного карлика і білого карлика, що обертаються навколо загального центру мас з періодом близько 17 років. У системі є як мінімум одна екзопланета, причому значних розмірів: за оцінками вчених, маса її у 13 разів перевищує масу нашого газового гіганта Юпітера. Можливо, вона з'явилася вже на останніх етапах еволюції подвійної системи – з речовини, яка була викинута однієї з зірок при перетворенні у білого карлика.

Переглядів: 204 | Додав: DGolub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Підтримка

Сайт був створений учнем Олександрівської ЗШ №1 КЗ "Олександрівське НВО №1" Голубом Денисом.
Керівник роботи: Дахно Людмила Олександрівна.
Використовуються технології uCoz.

Про сайт

© Астрогалактика - сайт про космос! Щодня ми опубліковуємо новини про космос, які присутні на теперішній день. Сайт містить гороскоп на кожен місяц (кожного місяця він оновлюється). Сайт містить посилання, для тих, хто цікавиться космосом! Сайт був створений 23 січня 2019 року.